юли 8, 2023

Гешевият род чества 180-годишнината от рождението на свещеник Партений Гешев

На 25 февруари 2017 г. в с. Годлево, Разложко се състоя тържествено честване на 180-годишнината от рождението на свещеник Партений Гешев. Роден на 30 януари 1837 г. в с. Годлево, отец Партений посвещава целия си живот в служба на българското население от Разложкия и Неврокопския край. Тържеството започна в 8,00 като на него присъстваха много представители на Гешевия род от цялата страна и жители на с. Годлево. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, отслужи архиерейска света литургия в храм "Успение Богородично". С него съслужиха 10 свещенослужители от Неврокопска митрополия, което придаде изключителна тържественост на церемонията. В края на светата литургия митрополит Серафим преподаде своя архиерейски благослов, като упомена и имената на редица видни дейци на Българската православна църква, отдали живота си за свободата на българския народ или участвали в борбите за църковна независимост. Сред имената на патриарх Евтимий, екзарх Антим I и други видни църковни представители, посветили живота си на българската кауза, митрополит Серафим спомена и името на свещеник Партений.

След службата свещенослужителите отслужиха панихида в памет на отец Партений Гешев. Името на отец Партений е свързано с активна просветителска работа и с дейност по църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание и с революционните борби за Освобождението на България. На службата и помена присъстваха и голям брой от наследниците на свещенослужителя.

След панихидата митрополит Серафим и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев официално откриха паметна плоча на свещеник Партений Петров Гешев, поставена на сградата на кметството в с. Годлево. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род. Митрополит Серафим освети плочата. От името на присъстващите беше поднесен венец и букети с цветя. С едноминутно мълчание гостите на тържеството почетоха паметта на отец Партений.

След това в читалище "Христо Ботев" беше изнесена тържествена програма по повод 180-та годишнина от рождението на отец Партений. Приветствено слово към присъстващите произнесе кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев. За живота и делото на свещеник Партений Гешев говори проф.д-р Йорданка Гешева от Института за исторически изследвания при БАН, наследница на Гешевия род. Празникът завърши с тържествена програма - концерт с участието на Мъжка фолклорна група „Годлевски Великден” от родното село на свещеника, написали авторска песен, посветена на него. Годлевски хора бяха изпълнени от ансамбъл „Годлевче“ към местното читалище с художествен ръководител г-жа Величка Алуминова, кмет на селото.

Тържествата по честването на 180-годишнината от рождението на отец Партений Гешев продължиха на 26 февруари 2017 г. и в с. Братаница, Пазарджишко, където свещеникът е служил в последните 18 години от своя живот. Отец Партений умира на 23 март 1904 г. и е погребан в двора на местната църква „Света Троица”, където неговите синове поставят голям паметник. Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска света литургия в църковния храм "Света Троица" в с. Братаница. С него съслужиха 8 свещенослужители, заемащи различни длъжности в Пазарджишката епархия.

След службата свещенослужителите отслужиха панихида в памет на първия свещеник в храма „Света Троица в с. Братаница - отец Партений Гешев. На службата и помена присъстваха наследници на свещенослужителя, останал в спомените на потомците и съселяните си като просветител, църковен деец и революционер. След панихидата те поднесоха на гроба на своя прародител букети и венец от прекрасни цветя.

След това в читалището на селото "Св. св. Кирил и Методий" беше изнесена програма по повод 180-а годишнина от рождението на отец Партений и 122-а годишнина от освещаването на храма в селото, станало по времето и по инициатива на отец Партений. Накратко с живота и делото на свещеник Партений Гешев запозна аудиторията презвитера Цветанка Спасова. Проф.д-р Йорданка Гешева от Института за исторически изследвания при БАН, в качеството на автор, представи книгата за Гешевия род от село Годлево, Разложко и разказа интересни случки от живота на отец Партений. Празникът завърши с тържествена програма - концерт с участието на Женска вокална певческа група "Тракийско цвете" към читалището на селото и Мъжка фолклорна група „Годлевски Великден” от родното село на свещеника. Кулминация в това родолюбиво тържество, изпълнено с възрожденски патриотизъм, беше изпълнението на МФГ „Годлевски Великден“ на специално написаната песен за поп Партений.

Така приключиха двудневните тържества по отбелязването на 180- годишнината от рождението на отец Партений, а Гешевият род и жителите на с. Годлево и на с. Братаница показаха, че умеят да тачат и почитат своите славни предци, отдали живота си за освобождението на България. Тържествата бяха отразени в сайтовете на Община Разлог, на Неврокопска и на Пловдивската митрополии, а на 27 февруари 2017 г. беше излъчен репортаж от събитията в предаването „България днес” по БНТ 2 – канал Благоевград.